Followers

Thursday, November 14, 2013

Samsung Clone Berbaloi ke tak??


Assalamulaikum..
disebabkan akhir2 nih kita tgk byk sgt iklan kt fb... lelong... tentang samsung clone ...
aku duk terpikir berbaloi sgt ke pakai hp clone nih..
so aku ambik keputusan aku beli satu samsung s4 clone dari lelong..
harga hp nih RM320...
alaa beli paling murah saje nk tgk ape kita dpt..



pada bahagian packaging dia kalau tgk mungkin dari original punyer..
hampir sama kot..
giler babeng..




pada harga 320 aku dpt satu laa cover untuk samsung clone nih.
tapi seller tuh claim yang nih adalah cover asli untuk galaxy s4 ..
tak tau ler btl ke tak..
aku mana ada galaxy s4 ori..
seller tuh claim gak yang aku leh pakai s4 original betry...
tuh pon aku tak tau btl ke tak...
ok meh usha...



bahagian dalam dia lau tgk hampir sama gak laaa ngan yang ori..
tempat letak sim ngan memory card dia ditempat yang sama...




betry dia pon dah nk dekat sama tak leh blah siap ada sticker warranty samsung tuh...
giler....


back panel dia pon hampir sama..
secara keseluruhan binaan luaran aku tabik laa sebab lebih kurang sama mcm yang ori..
dan tak nampak murah sgt...
kalau korang pakai screen protector lagi nampak mcm ori..
aku tak pakai sebab aku tak guna phone nih..
just for review...





ok ape yang korang dapat biler beli phone nih...
tak tau ler lain seller mungkin berbeza ape yang korang dapat..



no satu kompom laa phone tak kan dpt daging kambing lak..
bukak2 ada laa seketul buku manual nih..
nampak legit giler....


then korang akan dpt wayar mini usb nih untuk charging n data transfer ke phone korang....
built quality dia tak yah ckp laa rasa murah giler...



pastuh korang dpat charger 2 pin nih...*ayat skema giler


korang juga akan diberikan earphone yang clone juga....
dari jenis quality bunyik jgn harap sama ngan ori...
jauh berbeza....


nih case yang dibagi... aku tak pasti memang dari ori ke tak....
ok dari camera pulak...meh usha...


gambar lawa kan..
tak yah nk berio lawanyer..
nih gambar diambil mengunakan galaxy s3 ori aku...
dah harga beribu2 tahniah tak kan gambar tak beribu2 tahniah gak...


ok gambar yang aku dapt dari phone clone nih..

secara totalnyer phone nih aku beri 2 bintang dari 10 bintang..
kenapa aku ckp mcmtuh..
dari segi screen dia teruk tak sharp langsung..
rasa mcm rabun2 jer tgk..
*bukan nk kutuk nih hakikat...
camera 2 mp still consider ok ler berbanding harga dia tuh...320 jer pon...tak perlu sembang lebih
dari segi performance dia teruk gak... lembab pasal ram dia ..
tak sampai pon 512...
mungkin 256...
aku pon pelik ada pulak 256..
sebab aku check memeroy dia kata 2 ratus lebih jer *tak ingat pasal tak tumpu sgt..
front camera mungkin vga sebab ape pon tak nampak..
byk giler noise..
dari segi luaran super b...
rasa mcm mahal sebab berat dia ada..
bukan mcm bwk pastik jer..
rasa pegang best..

*aku ada wat video pasal natang nih terpaksa tunda atas sebab2 tertentu...

ok kesimpulan..
phone nih aku namakan phone bapok sebab luar sama dalam tak langsung..
*sebab ape bapok...

ambik bapok sebagai contoh..
luar mcm pempuan..
dalam bukan pempuan...
 tak yah nk citer panjang korang pon pham kan...

nasihat aku pada sapa2 yang terigin beli hp clone...

*RENTIKAN.....
 sebab..
1.kompom tak sama ngan ori..
2.warranty tak sama...
3.tak leh nk update android....( setiap taun ada update baru soo rugi tak leh update )
4.tak tahan lasak...jatuh kompom jahanam...
5.kepuasan hati tak dk...
6.rasa mcm beli hanphone mainan...

ok pada sapa2 kata :
KERANDA KO BYK DUIT BOLEH LAA BELI PHONE ORI..
sila lempang muka korang sendri 8 kali..
aku sebalum nih pakai iphone 3g (masa aku beli masih dianggap phone canggih)
pastuh hp aku rosak aku terpaksa tgu selama dekat 2 taun untuk beli phone canggih kembali..
*sila baca ayat diatas ngan penuh dramatik..

kalau korang ada bajet just seribu lebih jer beli laa phone lam lingkungan harga tuh..
jgn laa berio2 nk gak beli s4 yang harga dia beribu2 tahniah tuh..
last2 beli clone..
bapak rugi weh..
sebab ape aku kata rugi...
sebab kita ambik contoh s3..
beza dia tak byk pon ngan s4..
memang laa ada org kata prosessor dia...
ram...
screen..
ok...
dari segi screen tak laa nampak sgt..
bukan kalau kita tgk s4 nyer screen pastuh korang tgk screen s3 terus rasa rabun..
still consider lawa.
camara still ok ape... bukan buruk sgt sampai tak nampak gambar diambil..
function mcm air gesture..
bukan korang pakai air gesture tuh 24 hour..
aku yang ada fuction smart stay pon tak pakai...
adesss...
ram n prosessor..
aku nk tyn korang pakai sgt ke sampai men game 24 jam buat keja sampai phone tuh hang..
terbakor..
keluar asap..
tak kan..
kalau just untuk facebook...instagram...wechat...wasssap...
bbm...dan sewaktu dengan nya...
game biasa jer...
tak perlu kot ngan 8 core tuh..
ram 1 gb sudah mencukupi....
if korang beli phone semata2 nk main game..
*sila hentuk kepala sendri kt dinding 8 kali...
NK MEN GAME GI LER BELI GAMING CONSOLE...
namapon hp bukan nyer game console..
adessss...
aku ckp benda kt atas nih bukan jer untuk samsung phone..
malah kalau korang minat phone selain samsung pon ok..
beli yang ikut kemampuan jgn ikut kehendak...
alaaa kalau ikut sgt peredaran zaman ..
sape ada phone terbaru..
tak mampu oiii
tiap2 taun akan kuar phone baru..

ok sape yang nk tau mcm ne aku beli phone nih sila tekan link nih...

http://kerandamayatsyahmee.blogspot.com/2013/11/pengalaman-membeli-di-lelongmy.html

akhir kata assalamualaikum....




3 comments:

  1. Best cara u nasiht ni..jujur n telus from ur heart...hihi

    ReplyDelete
  2. Best cara u nasiht ni..jujur n telus from ur heart...hihi

    ReplyDelete
  3. thanks nasihat yang baik.hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...