Followers

Saturday, December 13, 2014

Asus Zenfone 5


assalamualaikum...
ok dah lama gak laa aku tak update pasal gadget2 nih rasanye..
last aku update pasal aku beli tablet lenovo A3000 aku..

ok kali nih aku beli satu lagi phone ( asbab aku keja sales kena pakai 2 phone)
ramai yang cadangkan samsung,,,,,sony,,, IPHONE,,,, bla2 ..
aku usha2 kt kedai... pilihan aku kali nih adalah Asus ZENFONE 5...

zenfone 5 nih ada 2 version ,.,.

1 gb ram ngan 2 gb ram..
aku punyer 2 gb ram version..

tak yah nk mendalam kot ape beza ram tuh...
rasanya ramai dah tau..

secara kasarnya aku nampak phone nih ada potensi besar..
dengan spec dia yang agak berkuasa..
ditawarkan pada harga yang boleh dikatakan murah...



ok gambar diatas adalah perbandingan saiz antara asus zenfone 5 nih dengan tablet lenovo aku..
( nota : tablet tuh 7 inchi...)
oleh kerana asus zenfone 5 didatangkan dengan beberapa warna..
kali ni aku memilih warna merah ...
asbab??
mengenangkan kembali kehilangan samsung galaxy s3 aku yang ada bumper warna merah...
YANG TELAH DICURI ...

sepertimana yang korang nampak aku taruk gak ler bumper warna merah kt asus aku nih..

tribute laa kunun kt s3 tuh..




phone nih didatangkan dengan..
8 mp camera utama...
2 mp camera hadapan..
dikuasakan oleh intel atom core dua..
16 gb memori dalaman...
dan boleh support sehinggan 64 gb memori tambahan ( micro sd class 10 )
mempunyai 2 sim slot yang boleh capai kelajuan 3 g...
dari segi screen pula bersaiz 5 inchi dengan 320 dpi..
agak tinggi bagi phone yang berharga seperti ini..






bagi screen apa yang boleh aku katakan..
warna agak malap akan tetapi ketepatan tulisan adalah amat memuaskan..
*bagi aku kena guna kecerahan tahap optima sebab aku rasa screen dia malap..
dari segi penggunaan sebelah tangan ape yang aku boleh katakan adalah..
*hanya untuk call dan mesej sahaja...
sebab phone nih agak besar kalau kita guna sebelah tgn..
*aku tak tau asal asus bazel tepi dia besar gilaaaa




tahap kenipisan phone nih sangan memuaskan jika anda guna bumper case mcm aku..
akan tetapi disebabkan design dia yang melengkung di belakang...
kalau naked tak letak apa2 case pegang phone rasa mcm nk jatuh jer..
sebab nipis dan licin ( walaupon belakang diperbuat dari getah sintetik)









ok selepas guna phone nih pada tahap maksima setiap hari..
TAHAP MAKSIMA AKU MAKSUDKAN:

on wifi dan data plan setiap hari ( aku keja dari jam 8.30 - 6.30 )
wassap...wechat...pakai go launcher lagi..
men game COC...heheh....call .....facebook....instagram...
9gag ( yee kenkadang kena cari aktiviti bila tgu client )
layari internet ( nk check no terkini jpj dan search pasal info kereta )
mobile office,email,...
dan juga app dari Tan Chong Motor ( TCMAPS)

ketahanan beteri boleh dikatakan agak memuaskan..
setiap hari bila balik keja beteri akan tinggal dalam 10 % sahaja ..
cukup2 balik gi charge..
pada pengunaan maksima aku boleh kata bagus...

setaraf dengan tablet aku yang besar kedabak beteri tuh..

dari segi camera pula boleh laa kita kata ok..
asbab kena phm laa handphone nih cuma ada 8mp camera...
bukan 13 ( sepupu dia zenfone 6 13mp)
boleh lagi kita ambik gambar document agak jelas..
sebab dibekalkan dengan led flash...
jadi sgt sesuai untuk kegunaan social dan juga business


contoh gambar yang diambil dengan zenfone 5 aku..
kalau setakat nk letak kt fb tak jadik masalah...
tak perlu rasanya  nk sharp sgt..
kalau nk sharp guna camera compact ataupon DSLR laa...






ok laa kesimpulan aku kasik phone nih 8/10 bintang...
syabas asus......

( nota kaki : semua gambar phone diambil guna galaxy note 2 mak aku )

Monday, November 17, 2014

Teluk Intan In Lost Memory...


Assalamualaikum...
agak lama laa keranda tak update post lam blog nih...
almaklum ler sibuk meneruskan kehidupan harian...
( ps : aku skang sales advisor NISSAN EDARAN TAN CHONG MOTOR )

sambil2 duk lepak kt showroom ( tak dk orang masuk walk in )
aku layan laa fb...usha2 laa group teluk intan my hometown..
ada depa duk post2 gambar menara teluk intan pada zaman dulu kala..
menarik pulak aku rasa..
sebab selain menara nih...teluk intan ada benda len tinggalan sejarah yang kian dilupakan..
ada yang dah roboh..
ada yang menanti masa jer nk roboh..
dan ada yang dah tak wujud pon ada...
so kt sini aku nk share ler kt korang semua...
apa yang aku tau...dari cerita opah atuk aku..
yang aku sempat tgk masa kecik2 dulu...
skang dah tak dk pon..
bawah nih gambar2 menara yang depa share lam group tuh...




mungkin generasi skang tak tau...
yang masa dulu teluk intan nih bandar pelabuhan bijih timah..
so kompom la ada sistem kereta api..
akan tetapi arus kemodenan membuatkan sistem nih dihentikan..
so yang ada skang pon hanya sisa2 tingalan sahaja...
stesen kereta api asal pon dah dijadikan pusat memandu...
aku dulu time kecik2 dan laa tgk stesen nih..tuh pon dah tak berfungsi dah..
sakat ada bangunan kosong pot budak2 men skate board je..



( gambar asal dipercayai stesen kereta api teluk intan )


gambar kini ( kredit pak cik google sreet view )
yang kita still boleh nampak papan tanda jer...


kes diamana dikatakan kereta api langgar gajah melintas..
dekat area kampung bahagia..
dulu ada sign board kt situ tulis tempat berlaku..
skang aku tak pasti mungkin dah roboh ...asbab nyer nk gi situ pon dah tak dk jalan..


jambatan kerata api hubungkan antara kampung bahagia ke bandar teluk intan ( dulu pekan )


skang jambatan kereta api telah diturap jalan untuk laluan motosikal dan basikal sahaja...


istana raja terletak di teluk intan..
kalau ikut citer bapak / opah aku dulu...
katanyer raja muda punyer..
pastuh raja tuh dulu suka tunggang kuda kt kawasan istana...
masa aku kecik2 ada la nampak pagar still ada...



skang nih rupa nih laa istana tuh pagar semua dah tak dk..
dgr citer kena rembat time harga besi mahal dulu...
ntah laa...


yang paling last nih balai polis lama teluk intan...sebelah pejabat pos..
pejabat pos tuh masih lagi berfungsi...
depan balai nih ada mahkamah lama ( dgr citer ler sahih tak sahih aku tak pasti )

kalau diikutkan byk lagi..
panggung wayang...
batu hidup tuh...


pagar kereta api...( kt toyota )
tapi sakat sini laa aku update..ada masa aku update lagi..

sekadar berkongsi apa yang ada..

credit to admin TELUK INTAN MY HOMETOWN
dan juga pak cik google....
hehehe...

akhir kata sesapa nk carik kereta nissan...leh cari aku..


( no phone : 019 3667462 )
wassap semua boleh jgn risoo....

Wednesday, September 3, 2014

Perempuan Istihar Murtad Terang2 DI Facebook


Assalamualaikum...
disini keranda nk share ngan korang ape yang keranda nampak laaa kt timeline facebook ..
masa duk tgk2 timeline ( almaklum waktu time bosan )
ada laa hamba Allah nih share duk kata minah nih sesat...
aku pon apa lagi duk tekan laa.
skali ada terpampar profile facebook nama Islam..
pakai tudng..
tapi ada satu status upload gambar perempuan islam pakai tudung duk lam gereja ..
doa stail orang kristian..

aku duk laa usha2 lagi nk tau btl ke..
ke dia saja duk kasik info benda nih jadik tempat len..
bace status dia.. siap mengaku dia anut agama baru..
krislam...
bagi aku benda nih berat..
ia boleh sesatkan orng..
satu guna nama ISLAM dalam agama baru dia tuh..
dah sah2 sesat..
dua cara dia berpakaian serta duduk lam gereja tuh dah tak btl dah bagi aku..

aku tkt benda nih melarat..
ramai pulak terpengaruh...
MURTAD BERAMAI2..
aku bukan USTAZ bukan ahli ulama..
tapi aku rasa pihak berkuasa kena ambik tindakan..
sekiranya benda nih btl..
jgn biarkan agama ISLAM dipermain2kan..






Sunday, August 31, 2014

Facebook Noob


assalamualikum....
aku duk laa belek2 lam facebook....
tertibe baru nampak lam mesej ada satu folder len ( folder others )
aku pon click laa...
rupa rupanya berlambak mesej dari tahun batu ada kt situ tak pernah
aku bukak...

ada satu mesej yang menarik perhatian aku...

mesej suh aku review lam blog aku...
giler dah bertahun baru aku bukak...
wakaka sorry bebanyak pada yang anto..
heheheh....
aku nih noob skit bab2 facebook nih...
mesej pon jarang2 lam facebook..
aku guna facebook nk share info..
carik benda2 lawak..
ngan tukar note ngan bebudak kelas ( time blaja )
soo aku noob skit laa bab2 facebook nih...
so aku tekan laa link dia kasik..
lagu dia agak best gak..
aku nk gak download tapi tak jumpa...
atau aku nih masih ketegori noob IT tak tau laa kan..
hehehe...

bagi kome yang nk try layan lagu nih... 
sila tekan link kt bawah..

bebudak band nih aku skali lagi mintak ampun dan maaf andai kata dah bertahun
kome mesej aku baru bukak..
aku jarang kot update blog..
if ada benda aku rasa rajin nk update baru aku update..
dan aku ucapkan tahniah lagu best gak..
indie2..hehehe..
aku tak tau ape jadik kt kome skang...
kalau berjaya syabas..
kalau masih underground sila jgn putus asa..
kalau dah terkubur pon tak pk at least you all tried ur best...
akhir kata good luck...

PS : lenkali wall post..hehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...