Followers

Monday, November 17, 2014

Teluk Intan In Lost Memory...


Assalamualaikum...
agak lama laa keranda tak update post lam blog nih...
almaklum ler sibuk meneruskan kehidupan harian...
( ps : aku skang sales advisor NISSAN EDARAN TAN CHONG MOTOR )

sambil2 duk lepak kt showroom ( tak dk orang masuk walk in )
aku layan laa fb...usha2 laa group teluk intan my hometown..
ada depa duk post2 gambar menara teluk intan pada zaman dulu kala..
menarik pulak aku rasa..
sebab selain menara nih...teluk intan ada benda len tinggalan sejarah yang kian dilupakan..
ada yang dah roboh..
ada yang menanti masa jer nk roboh..
dan ada yang dah tak wujud pon ada...
so kt sini aku nk share ler kt korang semua...
apa yang aku tau...dari cerita opah atuk aku..
yang aku sempat tgk masa kecik2 dulu...
skang dah tak dk pon..
bawah nih gambar2 menara yang depa share lam group tuh...




mungkin generasi skang tak tau...
yang masa dulu teluk intan nih bandar pelabuhan bijih timah..
so kompom la ada sistem kereta api..
akan tetapi arus kemodenan membuatkan sistem nih dihentikan..
so yang ada skang pon hanya sisa2 tingalan sahaja...
stesen kereta api asal pon dah dijadikan pusat memandu...
aku dulu time kecik2 dan laa tgk stesen nih..tuh pon dah tak berfungsi dah..
sakat ada bangunan kosong pot budak2 men skate board je..



( gambar asal dipercayai stesen kereta api teluk intan )


gambar kini ( kredit pak cik google sreet view )
yang kita still boleh nampak papan tanda jer...


kes diamana dikatakan kereta api langgar gajah melintas..
dekat area kampung bahagia..
dulu ada sign board kt situ tulis tempat berlaku..
skang aku tak pasti mungkin dah roboh ...asbab nyer nk gi situ pon dah tak dk jalan..


jambatan kerata api hubungkan antara kampung bahagia ke bandar teluk intan ( dulu pekan )


skang jambatan kereta api telah diturap jalan untuk laluan motosikal dan basikal sahaja...


istana raja terletak di teluk intan..
kalau ikut citer bapak / opah aku dulu...
katanyer raja muda punyer..
pastuh raja tuh dulu suka tunggang kuda kt kawasan istana...
masa aku kecik2 ada la nampak pagar still ada...



skang nih rupa nih laa istana tuh pagar semua dah tak dk..
dgr citer kena rembat time harga besi mahal dulu...
ntah laa...


yang paling last nih balai polis lama teluk intan...sebelah pejabat pos..
pejabat pos tuh masih lagi berfungsi...
depan balai nih ada mahkamah lama ( dgr citer ler sahih tak sahih aku tak pasti )

kalau diikutkan byk lagi..
panggung wayang...
batu hidup tuh...


pagar kereta api...( kt toyota )
tapi sakat sini laa aku update..ada masa aku update lagi..

sekadar berkongsi apa yang ada..

credit to admin TELUK INTAN MY HOMETOWN
dan juga pak cik google....
hehehe...

akhir kata sesapa nk carik kereta nissan...leh cari aku..


( no phone : 019 3667462 )
wassap semua boleh jgn risoo....

Wednesday, September 3, 2014

Perempuan Istihar Murtad Terang2 DI Facebook


Assalamualaikum...
disini keranda nk share ngan korang ape yang keranda nampak laaa kt timeline facebook ..
masa duk tgk2 timeline ( almaklum waktu time bosan )
ada laa hamba Allah nih share duk kata minah nih sesat...
aku pon apa lagi duk tekan laa.
skali ada terpampar profile facebook nama Islam..
pakai tudng..
tapi ada satu status upload gambar perempuan islam pakai tudung duk lam gereja ..
doa stail orang kristian..

aku duk laa usha2 lagi nk tau btl ke..
ke dia saja duk kasik info benda nih jadik tempat len..
bace status dia.. siap mengaku dia anut agama baru..
krislam...
bagi aku benda nih berat..
ia boleh sesatkan orng..
satu guna nama ISLAM dalam agama baru dia tuh..
dah sah2 sesat..
dua cara dia berpakaian serta duduk lam gereja tuh dah tak btl dah bagi aku..

aku tkt benda nih melarat..
ramai pulak terpengaruh...
MURTAD BERAMAI2..
aku bukan USTAZ bukan ahli ulama..
tapi aku rasa pihak berkuasa kena ambik tindakan..
sekiranya benda nih btl..
jgn biarkan agama ISLAM dipermain2kan..






Sunday, August 31, 2014

Facebook Noob


assalamualikum....
aku duk laa belek2 lam facebook....
tertibe baru nampak lam mesej ada satu folder len ( folder others )
aku pon click laa...
rupa rupanya berlambak mesej dari tahun batu ada kt situ tak pernah
aku bukak...

ada satu mesej yang menarik perhatian aku...

mesej suh aku review lam blog aku...
giler dah bertahun baru aku bukak...
wakaka sorry bebanyak pada yang anto..
heheheh....
aku nih noob skit bab2 facebook nih...
mesej pon jarang2 lam facebook..
aku guna facebook nk share info..
carik benda2 lawak..
ngan tukar note ngan bebudak kelas ( time blaja )
soo aku noob skit laa bab2 facebook nih...
so aku tekan laa link dia kasik..
lagu dia agak best gak..
aku nk gak download tapi tak jumpa...
atau aku nih masih ketegori noob IT tak tau laa kan..
hehehe...

bagi kome yang nk try layan lagu nih... 
sila tekan link kt bawah..

bebudak band nih aku skali lagi mintak ampun dan maaf andai kata dah bertahun
kome mesej aku baru bukak..
aku jarang kot update blog..
if ada benda aku rasa rajin nk update baru aku update..
dan aku ucapkan tahniah lagu best gak..
indie2..hehehe..
aku tak tau ape jadik kt kome skang...
kalau berjaya syabas..
kalau masih underground sila jgn putus asa..
kalau dah terkubur pon tak pk at least you all tried ur best...
akhir kata good luck...

PS : lenkali wall post..hehehehe

Thursday, July 17, 2014

Kiki Lala



Assalamualaikum.... Rasanya satu Malaysia dah tau dah sape kiki nih..
dari amatan aku si kiki ni seorang business person yang jalankan business clothing..
kira ada butik laa gitu2...
tak tau ler betul ke tak..





So sekalung tahnia aku ucapkan ke pihak kiki sebab dapat iklan free bukan saja dari aku..
malah aku percaya berlambak blogger2 len yang iklankan muka beliau ...
disebabkan tindakan beliau yang menyerang sorang uncle ni sebab langgar keta beliau..
dah jadik viral dah ...

so sebagai pelajar jurusan ENTREPRENUERSHIP...
aku nampak kt sini ada beberapa kesan akibat tindakan beliau terhadap business beliau..

memula reputasi beliau laa..
dah kompom2 dah tercalar...
korang bayangkan kalau client @ prospect dtg untuk beli produk dia...
no satu bila pandang..
(eh bukan hang awek steering lock ke??)
 dua  agak sukar bagi masyarakat untuk berusan dengan pemilik syarikat
yang ada sejarah hitam ...
dalam kes ni gi hentam keta org asbab keta dia calar skit jer..
orang mula lihat dia sebagai seorang yang panas baran..
tidak bersikap professional...
dan anggap dia nih mampu ke untuk deliver sesuatu produk dengan baik..
so ramai akan elakan diri untuk berurusan dengan dia..
bagi pendapat aku...

ada beberapa sebab dia buat mcmtuh..

(nih bukan nk backup)
1.dia memang jenis panas baran...
2.mungkin sebab tekanan kerja ( business memang tekanan walaupon ko jual rojak tepi jalan)
3.terlalu syang kt keta dia ( keta baru syang laa tuh tak habis2 kecoh no plat dia tuh)
4.sejarah lampau penah kena langgar pastuh orang tuh lari tak bayar ganti rugi..
5.masalah peribadi lepas kt orang biler ada point..

pada aku manusia tak pernah lari dari kesilapan..
kita bukan perfect...
so belajar laa dari kesilapan..
bagi aku kita patut maafkan jeler si kiki ni..
lagippon dia dah mohon maaf secara terbuka dah pon..
ini pengajaran bagi pihak beliau
dan phk kita semua...
buang yang keruh ambik yang baik..
mula kosong2..
ape2 pon aku tabik spring kt uncle cina tuh..
atas sikap dia yang tak tergopoh gapah ambik tindakan..
sabar..serta mudah maafkan orang....

ape2 pon korang layan laa meme buatan rakyat Malaysia nih kt bawah...

ingat sedia kan steering lock untuk waktu kecemasan...
mana tau kot2 korang lak yang langgar CDM 25 nih masa akan datang....










LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...