Followers

Thursday, July 17, 2014

Kiki Lala



Assalamualaikum.... Rasanya satu Malaysia dah tau dah sape kiki nih..
dari amatan aku si kiki ni seorang business person yang jalankan business clothing..
kira ada butik laa gitu2...
tak tau ler betul ke tak..





So sekalung tahnia aku ucapkan ke pihak kiki sebab dapat iklan free bukan saja dari aku..
malah aku percaya berlambak blogger2 len yang iklankan muka beliau ...
disebabkan tindakan beliau yang menyerang sorang uncle ni sebab langgar keta beliau..
dah jadik viral dah ...

so sebagai pelajar jurusan ENTREPRENUERSHIP...
aku nampak kt sini ada beberapa kesan akibat tindakan beliau terhadap business beliau..

memula reputasi beliau laa..
dah kompom2 dah tercalar...
korang bayangkan kalau client @ prospect dtg untuk beli produk dia...
no satu bila pandang..
(eh bukan hang awek steering lock ke??)
 dua  agak sukar bagi masyarakat untuk berusan dengan pemilik syarikat
yang ada sejarah hitam ...
dalam kes ni gi hentam keta org asbab keta dia calar skit jer..
orang mula lihat dia sebagai seorang yang panas baran..
tidak bersikap professional...
dan anggap dia nih mampu ke untuk deliver sesuatu produk dengan baik..
so ramai akan elakan diri untuk berurusan dengan dia..
bagi pendapat aku...

ada beberapa sebab dia buat mcmtuh..

(nih bukan nk backup)
1.dia memang jenis panas baran...
2.mungkin sebab tekanan kerja ( business memang tekanan walaupon ko jual rojak tepi jalan)
3.terlalu syang kt keta dia ( keta baru syang laa tuh tak habis2 kecoh no plat dia tuh)
4.sejarah lampau penah kena langgar pastuh orang tuh lari tak bayar ganti rugi..
5.masalah peribadi lepas kt orang biler ada point..

pada aku manusia tak pernah lari dari kesilapan..
kita bukan perfect...
so belajar laa dari kesilapan..
bagi aku kita patut maafkan jeler si kiki ni..
lagippon dia dah mohon maaf secara terbuka dah pon..
ini pengajaran bagi pihak beliau
dan phk kita semua...
buang yang keruh ambik yang baik..
mula kosong2..
ape2 pon aku tabik spring kt uncle cina tuh..
atas sikap dia yang tak tergopoh gapah ambik tindakan..
sabar..serta mudah maafkan orang....

ape2 pon korang layan laa meme buatan rakyat Malaysia nih kt bawah...

ingat sedia kan steering lock untuk waktu kecemasan...
mana tau kot2 korang lak yang langgar CDM 25 nih masa akan datang....










Wednesday, July 2, 2014

Kucing....


kucing....ada ape dengan kucing...

for certain people ... kucing adalah satu makluk yang menyusahkan...
kucing satu haiwan yang amat ditakuti.....
kucing haiwan yang tak ada perasaan.....
kucing haiwan yang pengotor.....
TETAPI....
ramai yang anggap kucing adalah sebahagian daripada keluarga...

SEBAB???

kucing sebenarya haiwan yang bijak...
yang sentiasa dahagakan tumpuan....
yang slalu henda disayangi...
yang sifatnya amat lembut...
tahu bagaimana membezakan tuanya....

tetapi malang kerana ...
terdapat segelintir golongan kt luar sana yang tidak menangap haiwan nih sedemikian..

kenkadang kita tgk kucing disepak...
terajang..
siram dengan air...
tambah2 kucing yang duduk kt kedai mamak...
dibiarkan.. berpanas berhujan....penuh dengan kudis....
tak siapa hiraukan....
this is not should be happen in Malaysia guys...

biasa org akan kata : alaa standard laa kucing liar...

tahukah anda sebenarnya kebanyakan kucing jalanan adalah 
asalnya kucing yang dibuang oleh onwer2 asbab tak mahu lagi membela...
ataupon hanya mahu kucing2 yang cantik sahaja untuk dibela..

jgn terkejut sebab aku dan member2 aku penah bela kucing buang nih...
bukan baka calang2 ada yang dari baka bangle yang dibuang..

this is tango...
onwer asal : tak diketahui...
tempat dikutip : jumpa kt kedai apek tepi kptm kl...
baka asal : bangle kalau tak silap...
owner baru : akasha D Nero budak paling pailang kos computer...


tak ramai antara kita ada kesedaran untuk adopt alleycat  nih..
tak mampu nk adopt pon at least give them some love...
bagi makan ke.. dan sygkan depa...
bukan sepak terajang depa bila jumpa..
yang depa mahukan cuma kasih syg dari kita..
bukan mahu lebih..
cuma itu yang kucing2 nih mahukan..

aku kt umah family aku setakat nih ada 5 ekor kucing yang duduk dalam rumah..
2 luar rumah..
sebab ape aku kata luar rumah..
yang dua lagi tuh memang lahir2 mak dia men dtg jer umah aku ...
sebab mak ngan ayah aku nih pantang nampak kucing duk mai depan umah..
kang dibagi laa makan..
sebb depa nih tak pernah depegang manusia soo agak liar skit laaa
takut giler kot kt org soo tuh yang menetap luar umah jer...

yang 5 ekor lak ..
3 orang kasik atas kes overcat limit kt umah...
that is tom....tam....and lisa*tak sampai lagi seminggu si lisa nih..


nama : tom...
umur : tak diketahui..
perangai buruk : sentiasa lapar tak kira masa walaupon baru jer makan..
hobi : tido merata2 tempat...asal dan dia tidoo..
benda paling benci : makan makanan kucing jenama frieskis...(tak sentuh bai)
Makanan kegemaran : makanan lembik jenama whiskes...*pantang nampak..


nama : tam ( yang hitam tuh...abaikan sebelah dia )
umur : sebaya tom sebab depa adik beradik...
pergai buruk : balik makan pastuh kuar  balik...*sebab tuh aku tak byk pic dia...
benda paling benci : org pegang perut dia...*kompom kena cakar...
benda paling suka : makanan dia penuh lam mangkuk...*lau sikit mekak suh tambah..


Nama : lisa@hitam the second ( sebab dia tetap hitam )
status : janda anak satu...
makanan kegemaran : tidak diketahui sebab baru seminggu duk umah aku..
perangai buruk : eksen biler org panggil..

AND>....

ada dua ekor anak kucing yang adik aku adopt sebab org buang kt tadika 
tempat dia ngajar..


nama : putih n capang..
Umur : baru sebulan dua kot...
perangai buruk : suka memakak lam umah...
makanan kegemaran : makanan lembik untuk kitten jenama whiskes..
benda paling benci : kena kurung lam sangkar time org nk pi skolah..

yang kt luar umah tak dapat aku nk share gambar sebab aku nk dekat pon dah blah...
cuma mai biler nk kasik makn jer..
tuh pon duk usha2 line clear ke tak...
lau mai dekat skit jer... terus berambus...


oh yee jgn lupa like page aku wat


kt sini boleh tukar2 gambar...share2 pendapat...onwer2 kucing..
nak tukar2 kucing pon leh...(sapa2 nk letgo kucing ke...at least ada umah untuk adopt)

kk chow...


Monday, June 16, 2014

Cadbury @ CadBABI???


Assalamulaikum...

Soal coklat kegemaran rakyat Malaysia nih...

ape lagi cadbury laa ape lagi...

baru2 nih ( tak ler baru sgt)

kecoh sebab ada DNA ( bukan jenama memory card ) babi dalam coklat nih...

aku tau mungkin ada antara korang akan kata..

KERANDA CITER DAH BASI LAAA

bukan pasal tuh aku nk kongsi nih..

seperti mana yang kita tau JAKIM...

@ JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA...

telah keluarkan kenyataan yang coklat nih halal untuk dimakan..

yang pelik kt sini ialah kementrian kesihatan tidak menarik laporan 

yang mengatakan COKLAT TUH ADA DNA BABI...

so jadik keraguan untuk rakyat Malaysia untuk consume this product...

*MAJOR OF MALAYSIA CITIZEN IS MUSLIM...
so mcm2 cadbury dah buat untuk menarik minat rakyat untk makn semula produk depa..

salah satu turunan harga coklat nih...

pastuh ajak blogger2 makan natang nih...

tetapi pegawai JAKIM tak nk makan..

satu lagi kekeliruan ..


ada bebarapa laa spekulasi yang orang timbulkan..

pertama yang paling populer ler kita dgr ...

dapat sijil tuh balik sebab kepentingan politik..

ada laa yang duk kata sebab cadbury nih ada menyumbang besar pada

ekonomi wakil rakyat ...

*INI SEMUA POLITIK...

kedua...

yang ada org sabotage sempel coklat yang dianto kt kementrian kesihatan tuh..

kunun2 pesaing anto laa sempel cadbury tambah babi skit...

tujuan untuk jatuhkan cadbury supaya org beli coklat depa lak..

ketiga...

coklat cadbury dah lama ada babi cuma tak dk sapa yang berani tampil...

nth laa aku pon tak tau mana betul..

ko kesimpulan...

ramai yang duk kata soo halal ke tak halal...

ikut pada satu jer asas..

KALAU MAKANAN TUH MERAGUKAN..

TAK PAYAH MAKAN....

bagi aku still lagi ragu2 yang benda tuh halal..

mcmne syarikat punyer besar..
leh kantoi ada babi nih..
bukan baru setaun cadbury nih ada kt Malaysia..

dah bertaun2...
aku pon dah berkeping2 coklat dah aku telan ..
yeler nk beli ferero rosyale...( ejaan aku lupa )
mahal dowh...

so aku tak ler makan dah coklat nih..
mungkin beralih kepada coklat milo..
ahahahahah...

terpulang kt korang laa sama ada yakin ataupon idak..
bagi aku belum seratus peratus yakin..

biar masa tentukan..




Wednesday, June 11, 2014

It Not Just About Having A Smart Phone...

Salam...
agak lama aku tak update blog nih...
almaklum laaa aku bukan kaki ada cable2 yang ada byk bahan..
peminat pon tak ramai (sedar diri sesangat)

Seperti yang korang tau awal taun nih aku dah kehilangan my  "precious"
GALAXY S3...


so im been strugle a lot to get it replacement ....
yeler hidup aku bergantung kot kt menatang tuh...

so aku terpaksa beli phone replica laa *sebab aku miskin tak dk duit...


phone yang aku ambik nih adalah samsung galaxy grand dous(clone)

tak berbaloi..
sebab benda...
hampir semua app yang aku perlu tak leh guna..

so aku terpaksa let it go(sila nyanyi mcm lagu frozen)...

kebetulan aku ada wat praktikal kt satu company jual umah kt kl...

punya punyer tgu dapat laaa aku duit hasil titik peluh dan kepenatan aku gi tuntut ...

so aku gi laa kedai untuk dapatkan kembali ape yang aku perlukan..


selepas wat beberapa research ... *ceh konon...
aku ada laa wat perbandingan harga n spec untuk setiap calon bagi phone baru aku..
biasa laaa korang pon mesti buat kan..

top 2 aku dapat samada lenovo ataupon back to samsung...

lenovo aku tgk dari segi spec dia ok...

samsung lagi laa okokokokokokokokok...
tapi harga...
samsung jauh meninggalkan lenovo...
*alaa mesti la brand dah terkenal..
selepas tolak tambah aku ambik keputusan ambik lenovo...

ada bebra sebab aku tolak samsung...

1.harga laaa( aku baget ciput)

2.spec yang aku tak pakai...

3.segi keluarga ( family aku ramai sgt pakai samsung, cth : bapak aku beli gak s3 tima aku ada s3)

so aku gi kedai...
memula hajat nk beli phone...
lepas aku tgk harga tablet ngan phone lebih kurang jer..
aku ambik keputusan nk angkat tablet...

yang aku bengang sales girls tuh(amoi cute giler)..
tablet sesuai untuk men game....

WHAT THE F**K...

nampak sgt ramai beli tablet semata2 untuk men game......

let me tell u what I used my smart phone ....

pertama untuk organizer... kira mcm kelander nyer app laa
biler ada temu janji..
tarikh2 penting....




simpanan contoh2 design...
presentation ke... ape2 yang aku rasa penting..
kot2 jumpa client ker ape..
*almaklum aku freelance designer...






taking note...
*nih student2 slalu buat...untuk study @ sebagai toyol time exam...




 dan semestinya tempat aku simpan semua simpanan gambar2 aku...
ap3 yang aku syang la kan ..*eh ada lak si oren mencelah (lambogini Malaysia.)




ia juga berfungsi sebagai alat perhubungan ....
kira korang mesti ada wassap kan....
weechat semua..
kira nih pon penting...









kt sini pon kenkadang aku guna untuk monitor blog aku...

dah ada internet browser kan...



selain tuh...
aku guna gak benda nih untuk check email...
tgk youtube....
sebagai gps....
mp3 player aku....
men game...( yeler time tgu giliran kt bank ke gi kenduri ikut bapak aku so bosan kan)
byk laa lagi...
sebab aku suke benda nih sebagai all in one function..
bukan sekadar ko angkat call sms... dan untuk men game jer...

so penutup dia...

saranan aku kt korang...
kalau korang rasa nk beli smart phone...

jgn beli ikut trend ikut kenkawan..
beli untuk ape korang guna..

kalau nk guna sekadar leyan game jer..

bek beli gaming console dari membazir beli phone memahal....

MELAINKAN KORANG MEMANG BYK DUIT..

tuh terpulang laaaa...

k sampai sini jer...
len kali ada masa aku update..

PS : AKU STILL LAGI MENGANGUR>>>>



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...