Followers

Friday, May 20, 2011

Kenapa ramai pelajar rasa tertekan masa belajar..

Asslamualaikum..
kehadapan para2 pembaca..
ok enty keranda pada kali nih mengenai ape yg membuatkan para pelajar universiti tertekan belajar di universiti.



No 1 : kemudahan am.
pasal ape keranda sebut kemudahan???
ok ambik contoh komputer di universiti....
selalunyer komputer di universiti tidak diupdate..
masih ada pakai lagi window xp..

kalo laju tk pk..
nih dah ler lembab.
keja byk nk kena buat...
(pakai laptop sendri ler).
ok mungkin ada yg ckp mcmtuh..
back semula lam lab.
bygkan lect korang suh buat program..
ok on kan pc..
5 minit kemudian.....
baru leh masuk application program tuh..
lect dah ngajo ntah kemana ntah..

No 2 : kewangan...


ok nih masalah biasa yg wat pelajar tensin giler....
nipu ler kalo korang belajar tk pakai duit..
no money no everything..
nk kne print tuh..ini....
nk kne bli tuh ini..
nk masuk kelab???
yuran tuh yuran ini..
buku???
duit gak tuh...
yuran pengajian....
pon duit..
(pinjaman kan ada)..
ok pinjaman tuh bukan ko kena bayar balik ke???
(dah keja nanti aku bayar ler..)
itu pon kalo ko bayo..
cube bukak surat kabo..
tgk berapa ramai yg dah buat pinjaman tapi tk bayar2..
ish2...
masalah nyer kt budak2 baru nk buat nih...
mampus susah nk dapat pinjaman kerana mereka2 yg tk reti nk bayo nih..

No 3 : pensyarah..

yg nih keranda rasa keranda nk ulas panjang lebar skit..
ok keranda tau pensyarah ada kuasa mutlak untuk ubah gred..
tapi cube korang tgk skgn..
kebanyakan pensyarah tiada toleransi ngan para2 pelajar..
(pelajar skang byk belajar main2 so aku kena tegas ngan mereka)..
sper lak kata pelajar belajar main2..
kami pelajar tungang terblik study nk mati dikatakan main2..
last2 yg keluar gred d..
adilke mcmtuh..
memang kami slalu antar assingment tuh lewat..
tapi toleransi ler skit..
kan kami dah cube berbincang ngan lect..
tapi lect tk pernah untuk mendengar..
kami bukan satu sem ambik satu subjek jer ..
byk lagi yg len.
mcmne kami nk fokus..
keja itu keja ini.
kebayakan dateline hari yg sama lak tuh..
tuh lum sebut test ngan kuis lagi tuh..
same gak ..
kebayakan lect yg mcmnih lect pempuan keranda pon tk tau kenapa.
cube sekali skala dgr luahan hati pelajar..
bukan ikut pala sendri..
n lagi satu kami bukan golongan knk2 yg suke kena maki..
kami dah dewasa..
kalau hari2 nk maki lam kelas...
siapa ada mood untuk study subjek tuh.
kenkadang lect kebayakan mempoyokan diri maki2 konon2 tunjuk komitmen..
dengan harapan nk nek pangkat.
hahahahah..
slap para2 pelajar tk bodoh..
.....

No 4 : masalah pergaulan..

di universiti skang dah mula ada semangat berpuak..
golongan populer tk kan bergaul ngan golongan skema..
konon2 korang dress up bagai nk rak..
tk bercampur golongan yg pakai formal je manjang.
bertegur pon idak.
kalau nk buat group assingmet pnyer ler payah.
masing2 pentingkan diri sendri.
masalah ini sepatutnyer tk patut timbul.
kita semua sama je kot.
asal dari tanah gak.
kentut bau busuk gak.
mati semua masuk kubur..
aper salah kalau bergaul tk yah nk kira taraf..

No 5 : kurang nyer bahan rujukan..

ok mungkin semua akan ckp mcm nih..
APE GUNA INTERNET SAMDOL..
internet memang boleh dikatakan sebagai perpustakaan terbesar dunia..
tapi adakah segala yg korang jumpe kt internet tuh btl????
boleh dikatakan hampir separuh dari sumber2 kt internet tuh sebagai salah..
byangkan korang kena carik bahan..
dapt satu kt internet.
bwk jumpe lect kata salah weh..
korng gi usha kt libry depa kata buku tuh terhad..
semua dah kena pinjam..
kemna korang nk gi????
tk ke tensin???

No 6 : sukatan pembelajaran..

ok ambik contoh kos keranda skang...
MULTIMEDIA..
korang mesti pikir komputer..
design..
tk dk matematik bagai nih..
salah weh.
kami kena belajar mandarin..
sampai 2 sem...
kena belajar business sampai 2 sem gak..
kena ambik matematik 2 sem gak..
kena belajar english sampai 3 sem..
kena ambik pendidikan islam sampai 2 sem gak..
kena belajar accaout...
sng citer byk subjek yg sepatutnyer pelajar kos tuh tk yah belajar kena belajar.
apekejadahnye
tk skor kang pointer jatuh....
ish2..
...
cukup ler lima byk2 kang pihak universiti lak saman keranda..
hahahaha..

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...